27 04 2014
Kuit bier officieel de eerste Nederlandse bierstijl

De bierstijl Kuit werd begin 2014 officieel erkend door de Brewers Association. Dit kwam eigenlijk veel sneller dan verwacht en de Brewers Association toont zich hiermee een club die alert op nieuwe ontwikkelingen kan inspelen. Het Kuit bier was in de afgelopen decennia onderwerp van verwarring en verkeerde interpretaties. Door meerdere historici bijeen te brengen en hun verantwoorde richtlijnen te laten opstellen kon de Nederlandse stijl weer aan zijn tweede jeugd beginnen. Een paar van de meest innovatieve brouwerijen zijn begonnen de Nederlandse stijl weer te brouwen. Lees hier meer over de geschiedenis van het Kuit.

kuit-koyt-kuyt-style-guidelines-2014

Dutch-Style Kuit (Kuyt, Koyt)
Dutch-Style Kuits (Kuyt, Koyt) are gold to copper colored ale. Chill haze and other is allowable. The overall aroma character of this beer is grain emphasized with a grainy-bready accent. Hop aroma is very low to low from noble hops or other traditional European varieties. The distinctive character comes from use of minimum 45% oat malt, minimum 20% wheat malt and the remainder pale malt. Hop flavor is similar to aroma very low to low from noble or other traditional European varieties. Very low levels of diacetyl are acceptable. Acidity and sweet corn-like DMS (dimetylsulfide) should not be perceived. This style of beer was popular in the Netherlands from 1400-1550. Body is low to medium.
Original Gravity (°Plato) 1.050 - 1.080 (19.3 - 12.4)
Apparent Extract/Final Gravity (°Plato) 1.006 - 1.015 (3.7 - 1.5)
Alcohol by Weight (Volume) 3.8 - 6.3 (4.7 - 7.9)
Bitterness (IBU) (25 - 35)
Color SRM (EBC) 5 - 12.5 (10 - 25)

doprgb50-455